ECDL (European Computer Driving Licence) je vendorski nezavisan standard kojim se na nivou EU i celog sveta definiše jedinstven okvir informatičkih znanja i veština krajnjih korisnika računara. ECDL sertifikat potvrđuje potpunu kompetentnost za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija u svakodnevnom radu.

Izvan Evrope sertifikat je poznat kao ICDL – International Computer Driving Licence.

ECDL sertifikat je potreban svim građanima koji žele efikasnije da obavljaju svakodnevne poslove, traže zaposlenje ili žele dalji napredak u karijeri u privatnom ili javnom sektoru. Kao takav namenjen je studentima, rukovodiocima i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru. 
Dobri primeri iz prakse pokazuju da se ECDL standard može koristiti kao efikasan kriterijum za definisanje potrebnih nivoa znanja i veština za svako radno mesto koje podrazumeva korišćenje računara. ECDL standard se koristi za utvrđivanje postojećeg nivoa znanja zaposlenih i potrebe za njihovim daljim usavršavanjem. 
Usvajanje ECDL-a kao etalona informatičke pismenosti na nivou kompanije obezbeđuje i uštedu vremena i resursa prilikom zapošljavanja novih kadrova.

ECDL predstavlja međunarodni standard informatičke pismenosti. Program su kreirali stručnjaci iz celog sveta, a proveren je i odobren od strane relevantnih međunarodnih institucija. 
Sa preko 15 miliona kandidata u 150 zemalja ECDL standard predstavlja najrasprostranjeniji standard informatičke pismenosti na svetu.

ECDL sertifikacioni program je:
• Međunarodno priznat 
• Zasnovan na primeni visokih standarda kvaliteta 
• Dostupan za različite nivoe IKT znanja
• Usklađen sa potrebama tržišta rada i tehnološkim napredkom 
• Vendorski nezavisan